•  

  Fokker Aerostructures

  Fokker Aerostructures heeft als visie de kunst van het vliegen: klanten helpen om veiligere en duurzamere vliegtuigen te bouwen met de nieuwste technieken en innovaties. Fokker Aerostructures, een business unit van Fokker Technologies, ontwerpt, ontwikkelt en produceert lichtgewicht onderdelen voor vliegtuigen en heeft productielocaties in Nederland, Roemenië de Verenigde Staten en Mexico.

   

  Concurrentie vanuit Azië voor blijven

  Het bedrijf heeft te maken met grote concurrentie vanuit Azië, omdat daar simpelweg goedkoper geproduceerd kan worden. Henk Smit, ICT directeur bij Fokker Aerostructures, voegt hier aan toe: ”Fokker wil niet op prijsniveau concurreren, maar op kwaliteit, snelheid, duurzaamheid en flexibiliteit. Hiervoor moeten we wel doorlopend kunnen vertrouwen op de koppelingen tussen de ERP- en PDM-systemen die de productieprocessen, de financiële applicaties, de administratie en de ondersteuning van freesbanken en robots automatiseren. Door de constante veranderingen is het niet mogelijk en ook niet meer van deze tijd om deze koppelingen handmatig te realiseren. Dit is te arbeidsintensief, te foutgevoelig maar vooral te inflexibel. We besloten dat we niet meer zonder integratiesoftware kunnen, aangezien het niet meer van deze tijd is om nog maar met één systeem te werken. De time-to-market wordt dan te lang, waardoor concurrenten een voorsprong krijgen.”

   

  Wat drijft U om als ICT directeur bij Fokker te werken?

  “Wat mij drijft? Werken in de mooiste bedrijfsomgeving die er is. Ik kom uit de dienstverlenende sector en het is een verademing om te zien dat je meewerkt aan de totstandkoming van een tastbaar product. Je bent van kop tot staart betrokken bij de kernactiviteiten van het bedrijf en dat is erg leuk. Op alle niveaus staan kwaliteit en technologische vernieuwingen voorop. Ik heb dus ook een enorm verantwoordelijke positie, maar zo voelt het niet. De mensen hier eten Fokker en slapen Fokker, het is echt een familie, al meer dan 100 jaar.”

   

  Uitdaging op globaliseringsvlak

  De uitdagingen van Fokker Aerostructures liggen op het vlak van globalisering en samenwerking tussen de vestigingen en leveranciers wereldwijd. “Wij werken met verschillende systemen, zowel met die van onszelf als de systemen van de OEM’s van vliegtuigonderdelen. Om onze productieprocessen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en daardoor onze klanten op het hoogste niveau te kunnen bedienen, moeten alle systemen naadloos op elkaar aansluiten,” aldus Henk Smit.

   

  BizTalk oplossing

  Fokker gebruikt BizTalk Server om de gegevensuitwisseling tussen het ERP- en het PDM-systeem te organiseren. Henk Smit zegt hierover:” BizTalk is een stabiele oplossing die de gewenste tijdwinst en flexibiliteit heeft opgeleverd. Na de implementatie is het mogelijk nieuwe systemen sneller aan te laten sluiten binnen het bestaande IT-landschap.”

   

  Axon Olympus als integratie partner

  “Wij zochten een partner met dezelfde kernwaarden in het DNA, namelijk pragmatisch, snel en flexibel. Grote consultancy bedrijven hebben allerlei schillen om hun bedrijfsprocessen waardoor ze niet snel kunnen schakelen. Hoe groter de partner, hoe groter de randvoorwaarden waaromheen moet worden gewerkt. Axon Olympus had snel door waar onze uitdagingen lagen en kon direct schakelen.”

   

  ”Daarnaast beschikken de mannen van Axon Olympus over een hoog kennisniveau van integratie en implementatie op basis van Microsoft BizTalk en geven zij goed en helder advies, vervolgt de heer Smit. Ze hebben echt overredingskracht en bleken tijdens de testfase goed in te kunnen spelen op de complexiteit van onze infrastructuur. Omdat ik zelf ook een techneut ben konden we direct praten vanuit de oplossing en niet vanuit een product. We kopen ten slotte een oplossing en dat snapt Axon Olympus heel goed.”